Nogomet je šport, ki marsikoga prevzame. Igrajo ga mladi in starejši po vsem svetu, ljubitelji gledajo tekme bodisi v živo bodisi po televiziji in berejo o njem. Ne glede na to, kateri jezik govorijo, nogometna igra poskrbi za 90 ali več minut različnih akcij, ki poženejo adrenalin po telesu, napeto dogajanje in spretnosti pa marsikomu zapre sapo. Nogomet je igra, ki se lahko igra v parku, na plaži ali na velikih stadionih. Na televiziji ga spremljajo milijoni gledalcev. Kjer koli se igra, zbuja mogočna čustva in silovito zvestobo kot nobena druga igra na svetu. Je igra, ki ne pozna meja. Svoje vnete privržence ima med moškimi, ženskami, dekleti in fanti vseh starosti in stanov.

Ljudje pogosto pozabijo, da je nogomet v vsej svoji dramatičnosti in lepoti le preprosta igra, ki temelji na nizu posameznih veščin, združenih, da delujejo kot celota. Čeprav je naravna nadarjenost za igro dar, se igralci ne rodijo s tovrstnimi spretnostmi in občutkom za igro. Tega se morajo naučiti. Za uspeh je potrebno veliko trdega dela, vztrajnosti, odpovedovanja in želje po izboljševanju igre.

Razvoj nogometa v Ormožu

Nogomet je že v preteklosti imel zaradi svoje priljubljenosti in razširjenosti posebno mesto in vlogo v posameznih okoljih.  To velja tudi za Ormož, kjer tukajšnji  nogometni klub v letu 2015  praznuje dvajseto obletnico obstoja. Nogomet je pomemben in v Ormožu nepogrešljiv družabni dogodek. Poleg tega, da se na nogometnih tekmah ljudje družijo in pogovorijo o stvareh v vsakdanjem življenju, je nogomet tudi povezovalni dejavnik med različnimi generacijami. Na tekmah se zbirajo navijači, ki navijajo za domačo ekipo, debatirajo o igri, komentirajo o rezultatih, novostih, sodnikih in o vsem, kar je povezano z nogometom.

Če se primerjamo z ostalimi kraji po Sloveniji, je nogomet prišel v Ormož pozno. Sem naj bi ga »prinesli« iz Maribora, Ljubljane in Čakovca dijaki in študentje, ki so se tam šolali. Ta »novi« šport je povzročil navdušenje med mladino.

Leta 1927 se je nekaj navdušenih posameznikov v Ormožu začelo ukvarjati z nogometom.  Glavni pobudniki nogometa so bili tedaj ormoški študentje v Mariboru in Ljubljani: Ivan Likavec, Ludvik Kuharič, Miran in Boris Veselič, Ivan Serajnik, Viktor Vipavec in Vladimir Ban.  Sodeloval je tudi Drago Hedžet, ki je bil vratar ekipe. Kasneje so se pridružili tudi Rudi, Milan in Sandi Pevec. Žal pa nogomet ni imel dovolj močne podpore, saj igralci niso imeli niti svojega stalnega igrišča. Glavno zatočišče je bila sicer Mestna graba (takrat so ji pravili »Stat graba«), ki pa so jo večkrat močno zasedali sokoli, saj so tam igrali odbojko in imeli postavljen tudi drog za redne vaje. Privrženci nogometa so morali vsepovsod iskati primeren prostor. Tako so si izbrali na primer Veseličev travnik za hišo krojača Šuleka ali travnik pod pokopališčem, kjer stoji danes poslopje gozdarskega obrata Ormož. V poznejših letih so se preselili tudi na razne bližnje travnike. V glavnem so bili večji skupni treningi med letnimi počitnicami, prav tako tekme, da so lahko na tekmah igrali skupaj s študenti – Ormožani, ki so študirali v Ljubljani, Mariboru ali Čakovcu.

Večja nogometna tekma v Ormožu je bila dne 16. julija 1933 med SK Ormož in SK Vinica (Hrvaška), ki so jo dobili Ormožani z rezultatom 3:2. Za Ormož so dali gole Ludvik Kuharič, Vukobratovič in Ivan Likavec. Sodil je dr. Oton Planinšek, zvezni sodnik iz Maribora. Dne 5. avgusta 1933 so priredili ormoški športniki svoj prvi ʼʼšportni danʼʼ s kolesarsko dirko (zmagal je Matija Pavličič KD Drava – Ormož). Na štafeti med SK Panonija iz Murske Sobote so zmagali Ormožani, medtem ko so na popoldanski prijateljski nogometni tekmi SK Panonija – Murska Sobota proti SK Ormož zmagali Ormožani z rezultatom 4:1. Nogometna tekma je bila na travniku ob križišču ceste Ormož – Središče in Ormož – Ljutomer nasproti takratne privatne Tovarne mila Dogša. Ker niso imeli igrišča, ormoški nogometni zanesenjaki niso mogli registrirati nogometnega kluba. Zato so nekateri prenehali igrati nogomet, Rudi Pevec in Ivan Likavec pa sta se včlanila v športni klub Panonija v Mursko Soboto. V Ormožu pa so nato nogomet igrali neorganizirano, v manjših skupinah.

Po drugi svetovni vojni so nogomet v Ormožu igrali v okviru TVD Partizan, ki je nastalo leta 1952 iz takratne Telovadne zveze. Tudi takrat nogometaši še niso imeli svojega stalnega in lastnega igrišča, zato so nogomet igrali v grajskem parku, na travniku pri pokopališču ali v Pavlovcih.

V grajskem parku so si tudi urejali igrišče, a jim je bilo odvzeto, ko so tam zgradili kopališče. Nogomet so med drugimi igrali Franc Jurčec, Stanko Jurčec, Boris Gerlovič, Stanko Gaberc, Zvonko Gaberc, Drago Hedžet, Jože Šterman, Mirko Havlas, Franc Horvat, Marjan Kovačič, Feliks Stropnik, Ivan Kukec, Bojan Kovačič, Branko Kovačič, Janko Dolinar, Aca Miličkovič, Jože Kukec in drugi.

Nogometni klub Ormož je bil ustanovljen na ustanovni seji skupščine 15. februarja 1995, registracija društva pri pristojnem upravnem organu pa je bila opravljena dne 14. 3. 1995.  Ustanovni člani kluba so bili: Stanko Hanželič, dr. Slavko Gregurec, Boris Miličkovič, Stanko Podgorelec, Franc Bombek, Vlado Puklavec, Bojan Strelec, Robert Puklavec, Franci Trstenjak in Valter Vindiš. Klub se je takoj včlanil v Občinsko športno zvezo in Medobčinsko nogometno zvezo Ptuj.

Na drugi seji skupščine, dne 6.04.1995 je bil imenovan upravni odbor v sestavi:

Boris Miličkovič – predsednik
Stanko Podgorelec – podpredsednik
Franci Trstenjak – sekretar
Vlado Puklavec – blagajnik

Predsednik nadzornega odbora je postal Anton Prapotnik

Po izvoljenem predsedstvu, ki ga je vodil Boris Miličkovič, so si takoj pričeli  pridobivati članstvo, ekipe in pripravljati igrišče v športnem parku Mestna graba  Ormož. Igrišče skupaj z atletsko stezo in igriščem za tenis je izgradila Krajevna skupnost Ormož leta 1989 s sredstvi samoprispevka in prostovoljnim delom članov Rokometnega kluba Ormož pod vodstvom predsednika gradbenega odbora Andreja Pučka in najaktivnejšima Mirkom Havlasom in Otom Ješetom. Prvi trener v klubu je postal Vlado Hunjadi, ki je pripravil člansko ekipo za prvo uradno tekmo dne 22.7.1995 s takratno prvoligaško ekipo NK Potrošnik Beltinci. Ormožani so tekmo izgubili s 6:0, vendar pa prikazali »navdušojočo« igro. Prostori kluba in garderobe so bili urejeni v prostorih Rokometnega kluba Ormož. Isto jesen so se ekipe članov, kadetov in starejših dečkov vključile v tekmovanje lig Medobčinske nogometne zveze Ptuj. Kadete je vodil Rudi Habjanič, starejše dečke pa Miran Tušek. Takrat je bilo v klubu registriranih že 55 nogometašev. Prvo prvenstveno tekmo so člani odigrali 3. septembra proti ekipi Apač na domačem igrišču. Po rezultatu 3:1 je bila tekma zaradi napada gostujoče navijačice prekinjena in pozneje registrirana s tem rezultatom. Pred tem pa so v pokalni tekmi premagali ekipo Boča s 4:2. Ustanovljena je bila tudi tekmovalna komisija katere predsednik je postal Franček Ivančič. Skrbela je za pripravo nogometnega igrišča ter prostora za igralce v zvezi s tekmami. Ker klub ni imel slačilnic, je začel uporabljati slačilnice Rokometnega kluba Ormož.

Decembra 1995 je Občina Ormož prenesla v upravljanje staro mizarsko delavnico. Klub jih je začel takoj obnavljati in spreminjati v klubske prostore in prostore slačilnic.

V decembru je NK Ormož začel tudi zimsko ligo malega nogometa v Športni dvorani na Hardeku. V ligi je igralo 11 ekip, ki sta jo vodila Bojan Cunk in Josip Potočnjak.

V sezoni 1995 je članska ekipa osvojila v drugi občinski ligi MNZ 3. Tretje mesto je bilo za novo formirano ekipo  lep uspeh.

Ob koncu sezone 1996/1997 se je ekipa z osvojitvijo drugega mesta uvrstila v višji rang tekmovanja, torej v prvo ligo MNZ Ptuj. V tej sezoni se je že začelo načrtno delo vzgoje mladih nogometašev in šolanja lastnega trenerskega kadra. Prav tako je bil v tem letu adaptiran objekt prejšnjih mizarskih delavnic ob starem igrišču v klubske in prepotrebne garderobe za nogometaše.

Zaradi majhnosti obstoječega igrišča se je leto 1998 začelo z nakupom zemljišča in z izgradnjo novega stadiona, ki je bil predan namenu 2.9.1999 in z odigrano tekmo članske ekipe NK Ormož z Mariborom Pivovarno Laško. Takrat smo zaznali tudi največji obisk gledalcev na tekmi, saj se jih je zbralo kljub deževnemu vremenu 1.500.

V letu 1996 se je formirala tudi mladinska ekipa, ki je v sezoni 2002/2003 začela tekmovati v 2. slovenski nogometni ligi in tam tekmovala dve sezoni. V letu 1999 je začela delovati tudi nogometna šola za najmlajše nogometaše (cicibani U-9 in U-11); ta deluje še danes in je organizacijsko samostojna, za njeno delo ob dveh trenerjih pa skrbijo starši nogometašev.

Od občnega zbora društva, 23.1.1997, je vodil naslednjih osem let Nogometni klub Ormož Anton Luskovič. Nato ga je zamenjal Stanko Podgorelec. V letu 2011 je klub vodi Nenad Kardum, od leta 2012 pa je predsednik Zlatko Klemenčič.

Nogometni klub Ormož je eno od največjih društev in športnih kolektivov v Občini Ormož, saj šteje okrog 250 članov. Registriranih igralcev je bilo v letu 2013 210. V tej  sezoni so igrali v osmih selekcijah. Leta 2009 so začeli tekmovati v okviru Nogometnega kluba Ormož tudi veterani v svoji ligi MNZ Ptuj. Prva uradna tekma veteranov je bila odigrana v Leskovcu 31.8.2006. Klub ima tudi zadovoljiv lasten trenerski kader z ustreznimi licencami za vodenje moštev.

Zadnjih osem let NK Ormož uspešno organizira zimski in letni turnir mlajših selekcij (U-9, U-11 in mlajših dečkov) z mednarodno udeležbo.

Zaradi čedalje večjega zanimanja za nogomet  že pri najmlajših so leta 2014 ustanovili še  selekcijo U7, tako da danes v nogometnem klubu združujejo  devet selekcij.

Leta 1999 je bila ustanovljena  tudi  nogometna šola, ki deluje v sklopu nogometnega kluba z lastnim vodstvom. Vse od takrat se redno organizira tudi poletni tabor. Leta 2014 je bila podpisana pogodba o sodelovanju z  nogometnim klubom FC Roma iz Rima, kar prinaša Nogometnemu klubu Ormož in nogometni šoli določene obveznosti do tega kluba, prav tako pa prinaša  ugodnosti in privilegije.  V pomladanskem delu načrtujejo, da bo ena selekcija odšla v pripravljalni kamp FC Roma na enotedenske priprave v sklopu dogovora iz podpisane pogodbe med obema kluboma. V klubu si vsekakor želijo, da bi sodelovanje s tako renomiranim klubom preraslo v dolgoletno sodelovanje, kar bi  bilo neprecenljive vrednosti za še večjo popularnost  in razvoj nogometa v Ormožu.

Nogometno igrišče NK Ormož je bilo zgrajeno leta 1999. Klub upravlja tudi klubske prostore in slačilnice, ki pa so oddaljeni od glavnega nogometnega igrišča okrog 300 metrov, kar predstavlja veliko oviro pri izvedbi tekem. Klubski prostori s slačilnicami so bili zgrajeni z obnovo starih mizarskih delavnic leta 1996 z prostovoljnim delom članov (1401 ura) in deli ter z materialom ormoških podjetij in obrtnikov. V letu 2014 je bilo zgrajeno pomožno nogometno igrišče s spremljajočo infrastrukturo. Temu bo sledila izgradnja tribun in parkirišč.

Pomožno nogometno igrišče je opremljeno  z namakalnim sistemom in z reflektorji, kar bo omogočalo maksimalne možnosti za kvaliteten trening tudi  ob visokih temperaturah. Še vedno pa ostaja odprto vprašanje namakalnega sistema na glavnem igrišču. Upajo, da bodo uspeli urediti tudi to, saj imajo   dobršen del tega, kar rabijo za namakalni sistem na glavnem igrišču, že izvedeno  za potrebe namakalnega sistema na pomožnem igrišču.

V NK želijo proslaviti 20­­­-letnico kluba tudi z osvojitvijo naslova prvaka v Superligi  v tej tekmovalni sezoni. Z osvojitvijo prvega mesta, bi si pridobili pravico nastopanja v 3. slovenski ligi, kar je tudi poglaviten cilj uprave kluba kot tudi strokovnega vodstva in igralcev. Tudi pri ostalih selekcijah si bodo prizadevali za čim boljše rezultate.

V NK Ormož in nogometni šoli NK Ormož-FC Roma si bodo še naprej prizadevali, da zraven športnih uspehov in udejstvovanja na športnih igriščih aktivno sodelujejo pri vzgoji in povezovanju mladih, ki se želijo ukvarjati s športom.

Še posebej je razveseljivo dejstvo, da vse več mladih kaže zanimanje za aktivno vključevanje  v nogomet, kar omogoča lasten kader za tekmovanje v vseh selekcijah.

Nekateri pomembnejši dogodki iz zgodovine kluba:

 • Leta 1998 si je klub odkupil zemljišča severno od šole Stanka Vraza Ormož, za kar je bil najet kredit pri banki SKB. Sredi leta se je začela gradnja v lastni režiji članov in simpatizerjev kluba. V veliko pomoč so bili obrtniki in podjetja, ki so pomagala sponzorsko, brez plačila. Večino materiala je nabavila Občina Ormož. Gradnja se je končala s prevzemom igrišča 28. avgusta 1999, vodil jo je gradbeni odbor pod vodstvom Stanka Podgorelca.
 • 27.6. 1998 je bil organiziran tretji dan nogometa v Ormožu s tekmo med domačini in prvoligaško ekipo Publikum Celje. Tekma je bila zaradi neurja predčasno prekinjena pri rezultatu 0:0.
 • Spomladi leta 1999 se ja članska ekipa pod vodstvom Ruda Habjaniča udeležila priprav v Strunjanu. Taka priprava  je bila organizirana samo še naslednje leto v Mozirju.
 • Od srede leta 2000 je ekipa članov začela nastopati pod imenom generalnega sponzorja HOLERMUOS
 • 17. in 18.2.2001 je bil uspešno organiziran turnir članskih ekip NK Mura, NK Dravograd, NK Slaven Belupo in domače ekipe NK Ormož. Zaradi izredno kvalitetnega igrišča, enega najboljših v Sloveniji, je takrat postal Ormož »središče« nogometa v Sloveniji (tako so poročali novinarji). Prvoligaške ekipe iz Slovenije in s Hrvaške so se v naslednjih nekaj letih kar vrstile v Ormožu. Takrat je ekipo članov prevzel Drago Posavec.
 • V sezoni 1997/98 je NK Ormož začel tudi organizirati Zimske lige malega nogometa v Športni dvorani na Hardeku. To ligo so organizirali in uspešno izpeljali štirikrat, vse do sedaj pa so nadaljevali z organizacijo člani ŠD Pušenci.
 • 10.5.2001 je z uvrstitvijo v finale pokala MNZ Ptuj  ekipa Ormoža igrala z ekipo Aluminija in izgubila v podaljšku 3:2 in se s tem skupaj z zmagovalcem uvrstila v 1/16 finala Nogometne zveze Slovenije.
 • 20.5.2001 je Nogometna zveza Slovenije zaupala klubu organizacijo tekme reprezentanc tretjih lig sever in zahod.
 • 24.7.2001 je gostovala v Ormožu reprezentanca Irana pod vodstvom legendarnega trenerja Čira Blaževiča.
 • V mesecu juliju je članska ekipa sodelovala na turnirju v Stojncih in presenetljivo zmagala ob sodelujočih ekipah Pohorja (takrat prvoligaš), Stojncih in Hajdino.
 • 5.8. 2001 se je ekipa Ormoža v 1/16 pokala po žrebu zopet pomerila z ekipo Aluminij in izgubila 1:6.
 • 19.6.2002 je klub organiziral reprezentančno tekmo žensk Slovenije in Bosne in Hercegovine. Rezultat je bil 1:3.
 • Ob zaključku sezone 2002/2003 se je članska ekipa NK Holermuos Ormož uvrstila v  3. Slovensko nogometno ligo pod vodstvom trenerja Darka Laha in v njej obstala tudi po reorganizaciji lig (samo dve v Sloveniji). V tej ligi je ekipa tekmovala nadaljnji dve leti, ko je ob končani sezoni 2006/2007 izpadla v Štajersko nogometno ligo. Z izstopom klubov iz Štajerske nogometne lige je od leta 2012 nastopala članska ekipa v ptujski super ligi.
 • Jeseni 2003, do konca leta, prevzame člansko ekipo Bojan Cunk
 • 18.6.2004 je bila v Ormožu ob slovesu dveh nogometašev organizirana tekma z ekipo »Slovenskih novic«, ki je bila sestavljena iz veliko bivših in tedanjih reprezentantov Slovenije, na čelu z Zlatkom Zahovičem. To je bila tudi poslovilna tekma za igralca, ki sta pustila pomemben pečat v igri Ormožanov Zvonka Gašpariča in Branka Školibra.
 • V sezoni 2004/2005 je ekipa starejših dečkov pod vodstvom Bojana Cunka osvojila prvo mesto v ligi MNZ Ptuj in si s tem pridobila pravico sodelovanja v kvalifikacijah za uvrstitev v ligo Nogometne zveze Slovenije. Toda žal proti ekipi Krškega ni uspela. Tudi v naslednji sezoni se v kvalifikacijah na žalost niso uvrstili v 1. Slovensko ligo starejših dečkov.
 • V letu 2005 ponovno prevzame člansko ekipo Drago Posavec. 19. in 20.2. je bil 10-letnici kluba organiziran turnir, ki se ga udeležile ekipe Drave Varteksa (trener Čiro Blaževič) in Mure. V tem letu so se zopet vrstile v Ormožu prvoligaške ekipe iz Slovenije in s Hrvaške
 • Pomladi 2009 je prevzela sponzorstvo kluba kot generalni pokrovitelj tovarna Carrera Optyl Ormož, po kateri ima ime članska ekipa.
 • V sezoni 2011/2012 sta mladinska in kadetska ekipa ponovno tekmovali v 2. SNL.
 • NK Ormož vseskozi skrbi za lasten trenerski kader. Ob že omenjenih so v različnih selekcijah delovali še trenerji: Bojan Novak (trener mladine v 2.SML), Denis Jurčec, Zlatko Klemenčič, Vlado Ripak, Tomislav Ivančič, Zvonko Gašparič, Božo Šef, Danilo Zidarič, Benjamin Krajnc, Slavko Petovar, Dragan Krsmanovič, Smiljan Cener, Kristjan Lah, Dominik Trstenjak, Robi Jaušovec, Zlatko Ivankovič, Franc Gorza in Blaž Zidarič
 • Vrsto let je v klubu skrbel za zdravstveno stanje igralcev fizioterapevt Miran Mlinarič, vsa leta pa je tajniške posle opravljal Franci Trstenjak.
 • Računovodske posle je prve tri leta vodila Krajevna skupnost Ormož nato pa podjetje Going, d.o.o., Ormož z blagajnikom Jožetom Podplatnikom.
 • Nogometnemu klubu Ormož je bil po odločbi Ministrstva za šolstvo in šport podeljen status društva, ki deluje v javnem interesu na področju športa (št. Odločbe 6717-70/2009/3 (0514), z dne 21. 8. 2009).

DODATEK

Leta 2019 je bila zgrajena in predana namenu pokrita tribuna ob glavnem nogometnem igrišču, ki ima 330 sedežev. Pod tribuno so vsi potrebni prostori za tekmovanje v državnih ligah s štirimi garderobami za igralce, delegatsko in sodniško sobo, sobo za prvo pomoč in vsemi pomožnimi prostori. Glavno igrišče je prav tako opremljeno z avtomatskim namakanjem in solidno travno površino.

Literatura, viri: iz Zbornika NK ORMOŽ ob 20 letnici – besedilo Nevenka Korpič

Ormož skozi stoletja III. Skupščina Občine Ormož,  1988, str. 313.
Sokolsko društvo Ormož. Monografija ob 90-letnici društva 1912-2002. Ormož, 2002.
www.ormoz.si/dokument.aspx?id=3476NOGOMETNO IGRIŠČE ORMOŽ, februar 2015.
ZAP. Telovadno društvo Sokol 10912-1941, šk.1,2.
Arhiv Nogometnega kluba Ormož.

Ormož, marec 2015

PRIJAVI SE

NA E-NOVICE

Prijavi se na e-novice NK Ormož in ostani na tekočem glede dogajanja v tvojem klubu!