ZGODOVINA

ZAČETKI NOGOMETA
NA ORMOŠKEM OBMOČJU

Če primerjamo z ostalimi kraji po Sloveniji, je nogomet v Ormož prišel pozno. Sem naj bi ga naj prinesli dijaki in študentje iz Maribora, Ljubljane Varaždina in Čakovca, ki so se tam šolali. Ta »novi« šport je povzročil navdušenje med
mladino.

Leta 1927 se je nekaj navdušenih posameznikov v Ormožu začelo ukvarjati z nogometom. Glavni pobudniki nogometa so bili tedaj ormoški študenti v Mariboru in Ljubljani: Ivan Likavec, Ludvik Kuharič, Miran in Boris Veselič, Ivan Serajnik, Viktor Vipavec in Vladimir Ban. Sodeloval je tudi Drago Hedžet, ki je bil vratar ekipe. Kasneje so jim se pridružili tudi Rudi, Milan ter Sandi Pevec.

Žal pa nogomet ni imel dovolj močne podpore, saj igralci niso imeli svojega stalnega igrišča. Glavno zatočišče je bila sicer Mestna graba (takrat so ji pravili »Stat graba«), ki pa so jo večkrat močno zasedali Sokoli, saj so tam igrali odbojko in imeli postavljen tudi drog za redne vaje.

Privrženci nogometa so morali iskati primeren prostor. Tako so si izbrali na primer Veseličev travnik za hišo krojača Šuleka ali travnik pod pokopališčem, kjer stoji danes poslopje gozdarskega obrata Ormož, v poznejših letih so se preselili tudi na razne bližnje travnike.

Večji skupni treningi so bili po navadi med letnimi počitnicami, prav tako tekme, da so lahko igrali nogometne tekme skupaj s študentiOrmožani, ki so študirali v Ljubljani, Mariboru, Varaždinu in Čakovcu.

Prva večja nogometna tekma v Ormožu, o kateri je ohranjen zapis, je bila 16. julija 1933 med SK Ormož in SK Vinica (Hrvaška), ki so jo dobili Ormožani z rezultatom 3:2. Za Ormož so dali gole Ludvik Kuharič, Vukobratovič in Ivan Likavec. Sodil je dr. Oton Planinšek, zvezni sodnik iz Maribora.

Dne 5. avgusta 1933 so na prijateljski nogometni tekmi SK Panonija – Murska Sobota zmagali Ormožani z rezultatom 4:1. Ta nogometna tekma je bila na travniku ob križišču ceste Ormož – Središče in Ormož – Ljutomer nasproti takratne privatne tovarne mila Dogša.

Zaradi tega, ker niso imeli igrišča, ormoški nogometni zanesenjaki niso mogli registrirati nogometnega kluba. Zato so nekateri prenehali z igranjem nogometa, Rudi Pevec in Ivan Likavec sta se včlanila v športni klub Panonija v Mursko Soboto. V Ormožu pa so nato nogomet igrali neorganizirano, v manjših skupinah.

Po drugi svetovni vojni so nogomet v Ormožu igrali v okviru TVD Partizan, ki je nastal leta 1952 iz takratne Telovadne zveze in z ukinitvijo sokolskih društev. Tudi takrat nogometaši še niso imeli svojega stalnega in lastnega igrišč, zato so nogomet igrali v grajskem parku, na travniku pri pokopališču ali v Pavlovcih. V grajskem parku so si urejali tudi igrišče, a jim je bilo odvzeto, ker so tukaj zgradili kopališče.

Nogomet so med drugimi igrali Franc Jurčec, Stanko Jurčec, Boris Gerlovič, Stanko Gaberc, Zvonko Gaberc, Drago Hedžet, Jože Šterman, Mirko Havlas, Franc Horvat, Marjan Kovačič, Feliks Stropnik, Ivan Kukec, Bojan Kovačič, Branko Kovačič, Janko Dolinar, Aca Miličkovič, Jože Kukec in drugi.

 

PRIJAVI SE

NA E-NOVICE

Prijavi se na e-novice NK Ormož in ostani na tekočem glede dogajanja v tvojem klubu!